Tota la informació de la secció Apunts de melòman del programa En Construcció 3, a Ràdio Taradell al 106.7 FM

dissabte, 13 de febrer del 2010

SADE

















Sade Adu

Helen Folasade Adu més coneguda com Sade (nascuda el 16 de gener de 1959 a Ibadán, Nigèria) és una cantant i compositora britànic-nigeriana

Biografia

De mare anglesa i pare nigerià, als quatre anys es va anar amb la seva mare a viure a Anglaterra, quan aquesta es va separar del seu pare.

Es decideix a presentar-se com vocalista quan un parell de vells amics de la facultat creen un grup "fins que trobin una cantant", però el seu amor per la música la va dur a cantar en un grup funky de cert caràcter llatí que responia al nom de Arriva.

Més tard aquesta banda va passar-se a dir Pride i després canvia a Sade, que és una abreviatura de Folasade. I amb Sade es va començar a conèixer-se també a la seva vocalista.

La banda aconsegueix signar un contracte al 1984, i es converteix en l'espectacle dels clubs de la capital anglesa, en gran part gràcies a la impressionant bellesa de la seva cantant que es veuria reflectida en revistes de tiratge internacional com Vogue, Cosmopolitan, Times... i en pocs mesos es va convertir en la reina del cool.

Al 1984 s’edita el seu disc de presentació "Diamond life", Aquest contenia senzills d'èxit com "Your love is king", "Smooth Operator" i "Hang on to your love", el disc va mantenir-se 98 setmanes en les llistes britàniques i 81 setmanes en les llistes americanes. Sade va rebre el premi BPI al millor àlbum i un Grammy a la millor nova artista.



Després de "Diamond life" al 1985 va arribar "Promise", un ric i evocador segon àlbum que va collir èxits com "It is a crime" i "The sweetest taboo", que ha estat un dels temes més escoltats en la història de la ràdio. Igual que el seu predecessor, aquest també va ser un èxit internacional que va rebre un disc multi platí


Tres anys més tard, va tornar a reunir al grup per a gravar "Stronger than pride", un àlbum d'èxit en 1988 que contenia senzills memorables com "Paradise", "Love is stronger than pride" i "Nothing can come between us". Amb l'àlbum va arribar una gira per tots els continents, inclosa Europa, Austràlia i Japó i que va suposar la primera gira a gran escala per Amèrica.



Al llarg de la seva trajectòria, el grup sempre ha contat amb una audiència diversa, multiracial, que se sent atreta per l'ampli concepte de música que té el grup. Sade ha creat clàssics de les pistes de ball, temes per a les bandes sonores de pel·lícules, temes favorits en les emissores de ràdio i himnes d'amor, al mateix temps que rebutja que se'ls categoritzi simplement com un grup de pop, una banda de R&B, un grup de soul o qualsevol altra cosa que sigui unidimensional.

Al 1992, Sade va editar "Love Deluxe", un àlbum audaç i emocionalment honest que es va guanyar la aclamació comercial i de la crítica. En Amèrica va mantenir-se 90 setmanes en les llistes, mentre que el senzill "No ordinary love", tenia una àmplia aparició en la pel·lícula de Robert Reford "Proposició Indecent".
Al 1994 va arribar el recopilatori "Best of Sade", que incloïa 16 temes.

Vuit anys després del seu últim treball i amb unes vendes en el seu haver de 40 milions de discos edita "Lovers Rock". És un disc, subtil i enganyosament senzill, destaca el notable talent de Sade com autora de cançons que duen el seu segell de refinament durador. Des de l'acústic "Sweetest gift" fins al commovedor "All about our love" i l'emotiu "Slave Song",.

I finalment en l'any 2002 s'edita Lovers Live el seu últim disc fins aquest any.


Soldier of love (Soldat de l’amor) és el títol del sisè àlbum d'estudi de Sade. Gravat a Anglaterra, és el primer material nou des del "Lover's Rock" (2000).






Com primer single, el tema que aporta el títol a la col•lecció de cançons, “Soldier of love”, compost per Sade Adu, i els seus habituals col•laboradors Andrew Hali, Stuart Matthewman i Paul Spencer Denman.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada