Tota la informació de la secció Apunts de melòman del programa En Construcció 3, a Ràdio Taradell al 106.7 FM

dissabte, 6 de febrer del 2010

MASSIVE ATTACK



Components

El grup ho formen Andrew "Mushroom" Vowles i Grant "Daddy G" Marshall que incorporen a 3D (Robert del Naja) un artista grafiter.

El grup

 
Massive Attack és una banda formada en la ciutat portuària de Bristol, Anglaterra. Fins a la data han editat quatre discos d'estudi. Considerats els pares del trip-hop, malgrat que sempre han renegat d'aquesta paraula, aquest estil pot classificar-se com música electrònica, encara que combina elements del jazz, rap i altres gèneres com el soul i el dub jamaicà contant amb una potent influència del rock en les seves branques més fosques

Carrera discogràfica

Graven el seu primer single el 1990 "Daydreaming," amb la col•laboració d'un altre membre de la banda Wild Bunch, Tricky. En aquest moment es dóna a conèixer el seu vocalista Shara Nelson. Els següents singles són "Unfinished Sympathy" i "Safe From Harm".

El 1991 editen el seu primer àlbum, Blue Lines. Amb un baix èxit comercial en el seu moment i un gran èxit de crítica, posteriorment aquest disc es transformaria en un dels discos més influents de la indústria britànica dels noranta, inspirant altres projectes com Portishead i Morcheeba. Blue Lines es va classificar en un nou gènere musical conegut com “So Bristol”, amb el qual la premsa anomenaria trip-hop.

Cançó Safe From Harm

Durant la primera guerra del golf, els mitjans britànics van evitar utilitzar termes que recordessin la guerra i la violència, i Massive Attack (per aquell temps lluitant per posicionar-se en l'escena) es van veure forçats a canviar temporalment el seu nom a només Massive per consell del seu aleshores mánager.

Robert Del Naja, estava obertament en contra de la intervenció militar d'Estats Units en el tercer món en nom de la democràcia i fins al dia d'avui segueix penedint-se d'haver accedit a aquest canvi de nom.

Després d'una ruïnosa i fracassada gira per EE.UU, Shara Nelson deixa la banda i comença la seva carrera en solitari.

En 1994 Massive Attack llança la seva segona producció titulada Protection. Figurant dos arranjaments instrumentals de Craig Armstrong, aquest àlbum presenta un so més elaborat i profund que el seu primer treball. Dintre d'aquest disc destaca el single Protection, que va contar amb la veu de Tracey Thorn del duo Everything But The Girl, Altres singles són "Karmacoma" i "Sly".

Cançó Sly

Posteriorment, en 1995, es va editar un àlbum remesclat per Mad Professor i titulat "No Protection", que presenta remescles de les cançons de l'anterior disc.

Durant els següents anys el grup es dedica a remescles, d’una llarguíssima gira i col•laboracions vàries (Garbage, Madonna, etc.). Per fi el 1997 i previ a la seva aparició en el festival de Glastonbury, publiquen el EP "Risingson".

També el 1997, el grup va registrar un nou títol "Superpredators", una versió de la cançó "Metall Postcard" de Siouxsie and the Banshees per a la música de la pel•lícula "The Jackal".

El tercer àlbum de Massive Attack, Mezzanine va ser editat el 1998, introduint-se a terrenys musicals foscs, i dominats pel so de guitarres elèctriques distorsionades, sent, en la veu de crítics i fanàtics, una significant evolució. Mezzanine es va convertir en un disc de culte entre crítics i clubs. Es van publicar singles com "Teardrop" i "Inertia Creeps."

Cançó Teardop

Durant una gira per EEUU i Europa, Volwes deixa el grup per "desacord artístic" amb el rumb del grup. Daddy G i 3D segueixen en la bretxa però Mushroom es retira per "esgotament" i per a estar amb la seva família.

Un quart àlbum, 100th Window, va ser editat el 10 de febrer del 2003 entrant directament entre els 10 més venuts del Regne Unit. El disc conta amb la col•laboració en la veu i les lletres de Horace Andy i Sinéad O'Connor. Els seus singles són "Special Casis" i "Butterfly Caught".

Cançó Butterfly Caugh

El seu següent àlbum Danny The Dog, és el Soundtrack de la pel•lícula d'arts marciales, escrita per Luc Besson i dirigida per Louis Leterrier, temes que s'allunyen dels trapezis sons de Massive Attack; on es deixen sentir amb facilitat temes com “Simple Rules” o “I Am Home”. La cançó “Right Way to Hold a Spoon” es converteix, en un dels moments de major intensitat de l'àlbum. El disc està ple de sorpreses, “Two Rocks & a Cup of Water”, que s'inicia amb el agònic vaivé de les agulles d'un rellotge, i que és, al costat de la cançó “Sam”, un bon exemple del misticisme tètric que impregna les cançons de Massive Attack.

Cançó Danny The Dog

El 2006 van editar un disc doble Collected que és un recopilatorio dels seus millors temes, més un disc de cançons b sides i rareses i un DVD amb tots els seus vídeos. El single és Live With me.

El 2008, Robert del Naja, per part de Massive Attack, realitza el tema "Herculaneum" per la pel•lícula Gomorra i li reporta el premi a la millor cançó original atorgat per l'Acadèmia de Cinema italiana.

Cançó Herculaneum

El 2009 s'anuncia el llançament d'un EP (llargar durada) que serà prolegomen del nou àlbum. Aquest EP es titula "Splitting the atom".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada